MKV:s höstutflykt 2019

Ringhals, ett kärnkraftverk, kan man se på konst där?? Det var tanken som slog oss när vi fick tipset att ställa Mjellby Konstmusei Vänners höstutflykt dit.

Och visst fanns det konst!!

Enligt instruktionerna försedda med legitimation och promenadvänliga skor mötte vi upp utanför Mjellby en vacker lördag i september. När vi anlände till Ringhals och där vi möttes av en duktig guide som hjälpte oss igenom alla säkerhetsspärrar.

Vårt besök startade sedan med en introduktion då vi fick information om kärnkraftverket och, framför allt, om den konstsamlingen de har. Samlingen omfattar ca 640 verk, måleri, skulptur, textil. Det mesta köptes in under 1980-talet till en sammanlagd kostnad av ca 3 miljoner kronor och samlingen har senare kompletterats. Det är verk av svenska konstnärer, de flesta från Halland.

Vi nickade igenkännande till verk av Ulla och Gustav Kraitz, Valter Bengtsson och Susanne Nessim för att bara nämna några. En stor vävnad av Helena Hernmark, föreställande Ristafallet, imponerade på oss och i personalmatsalen hade den stora Olle Kåks-målningen ”Den rosenfingrade Eos” funnit sin rätta plats.

Belåtna och hungriga efter rundvandringen med alla dess upplevelser ställde vi kosan till Varbergs Kurhotell ”Apelviken” där vi serverades en utsökt lunchbuffé innan det var dags att återvända till Halmstad.

Share