4 Genom kubism, purism, konkretism och surrealism

Läs del 3

Det är visionen som skall fram, drömmarna, den poesi man har inombords”. (Erik i brev till Axel dec. 1934) ”Tavlans färgmaterial måste omsorgsfullt bemängas med energi” (Erik till Axel 13.3.34.) – Men redan innan surrealismens första manifest publicerades 1924 är Erik något av ”surrealist”inom sig: ”Underliga fantasier har befolkat min hjärna, drömbilder drömda i vaket tillstånd”. (Erik till Axel 3.3.1922) – Ständig ”Sökare”driver förnyelsens kraft 1930 Erik till surrealismens gränsland mellan dröm och verklighet där han dyker ner i det undermedvetnas djuphav – vandringar in i människans inre rymder och labyrinter,in i deras drömmar, visioner och känslor!Det handlar inte här om att måla av statiska materiella motiv – utan om rörelse, rytmer, ljus och skuggor – men framför allt om känslor. Man ser konsten som musik, man får lust att dansa till ”Fåtöljerna”1938.

Erik Olson: ”Fåtöljerna” 1932

I ”Resa i Provence”1932 ligger ett par jättelika glasögon i ett berglandskap vid havet och speglar två nya rymder av himmel och en fiskare med sina nät. På en gång inre och yttre rymder av rörelse laddade former.

Erik Olson: ”Front” (mellan två världskrig) 1933: Ett rörligt abstrakt linjespel av gränser som hela tiden flyttas. (Hitler vid makten väckte ny oro).

Surrealismens fader, André Breton hade framhävt l´amour fou – den vanvettiga kärleken,erotiken som skapande drivkraft. Man inspirerades av Freud och det undermedvetna. Freud talade om att bota erotiskt besatta människor – medan Breton uppmanade surrealisterna att istället dyka nerpå djupet i sina känslor och ge dessa ett starkt uttryck i konsten. – ”Hur ni än tolkar mina tavlor har ni alltid rätt”, sa Erik till åskådaren. Det viktiga var att väcka känslor hos åskådaren. Här sammanflätas erotiska former till en öppen kärleksakt, omsvept av drömmens atmosfär.

Erik Olson: ”Natt” 1934

SURREALISMEN och HOTET av 2:dra VÄRLDSKRIGET

Deus ex machina II1937: Titeln är hämtad från barockteatern där man firade ner en gud i teatermaskineriet för att lösa en konflikt på scenen. Men 1937 har världskonflikten hunnit växa bortom alla lösningar. Istället för en gud firar konstnären ner en trasig skyltdocka. Ödeshjulet rullar in på ”världsscenen”, arkitekturen störtar samman, katastrofen går inte att hejda. En harlekin – åskådare och spelets regissör – sitter isolerad i en låda, medan hans äkta hälft med bröst av kanonkulor sitter fast i ett skruvstäd. Men hennes tankar vandrar ut i rymden,mot hoppet och ljuset.


Erik Olson: ”Deus ex machina II 1937” 1939

I ”Spektrum” 1938 rör sig regnbågar och antydningar av erotiska absurda former i dansande rytmer, medan en svart form med vassa taggar antyder kriget som närmar sig.

I ”Fata morgana” (Hägring, Luftslott,Drömbild) 1939 sitter Erik i ett rödvinsglas. Kriget har just brutit ut –men påverkad av vinet omvandlar han spåren efter attackerande bombflygplan till sköna regnbågsliknande moln rörelser över havet. Han vill inte ge upp hoppet.Ett ägg skall kläcka något nytt och en sten svävar tyngdlöst på ett rep.

Dramats födelse 1939: En del av det röda draperiet hänger utanpå tavlans ram och upphäver så gränsen mellan tavlans rum och åskådarens som nu blir delaktig av krigsdramat i tavlan. En komediant,sammansatt av arkitektoniska fragment, rusar fram ur skynket. Allting störtar samman. Till vänster sitter en harlekin med ryggen mot åskådaren (Erik?) och betraktar stigande ljusformer mot rymden – han ger inte upp hoppet om ett nytt ljus i framtiden istället för bombplanens destruktiva rörelser.

Erik Olson: ”Dramats födelse” 1939
Erik Olson: ”Dagspressen” 1940

ERIK SVARTLISTAS 1940 av tyska ockupationsmakten då han bor i Danmark under kriget. I oktober har han modet att tillsammans med den danska surrealistgruppen ställa ut ”Dagspressen” 1940” – ett nidporträtt av Hitler med dennes vita handskar drypande av sina offers blod.Utställningen äger rum på Rådhusplatsens Konstsalong – nära Gestapos högkvarter i Köpenhamn. Tillsammans håller konstnärerna demonstrationer i improviserande surrealistisk anda som föregriper 60-talets ”happenings”. Snart blir de alla svartlistade av nazisterna och måste smyga sig upp på natten för att rädda sina konstverk från konfiskering.

Konstens opposition mot 2:a världskrigetEfter flera varningar tvingas Erik ge sig iväg till Sverige sommaren 1944, där han sällar sig till Halmstadgruppen och Söndrums kolonin med bl.a. X:er och Hatz.. Här umgås man intensivt, festar, diktar, sjunger, dricker hembränt och dansar på bordet. Man tröttnar allmänt på vandringarna i sina inre labyrinter. Inspirerad av Pariskonstnären Jean Bazaine målar Erik naturens kraftspel vid Hallandskusten av vindens, vågornas och ljusets rörelser. Bazainevar den första non-figurativa konstnären i Frankrike. Efter 2:a världskriget kunde inte heller han avbilda materiella föremål utan skapade rörelseladdade andliga immateriella rymder där ljuset alltid segrade över mörkret

Till sin målning ”De fyra elementen” diktade Erik i sin dagbok:

Jag drack solen, insöp den, jag åt den och dyrkade den av hela mitt hjärta
denna himmelens blomma i vitt och gult och orange och rött,
denna gud av eld som kom vatten och luft, klippor och människor
och markens grönska att brinna i spektrums alla tonarter,
en de fyra elementens symfoni, där solen utgjorde själen i dramat,
alltid närvarande – och i ständig förändring.

Jag följde solens vandring från morgon till afton,
det förvandlande färgspelet från stund till stund
i en oändlighet av iriserande skiftningar,
tills den slocknade i blå lysande nattligt ljus
för att nästan omedelbart återfödas, alltid ny, lika bländande.

Ur Eriks dagbok 1047
Share